Zelf mondkapjes maken?

Kan ik een stofzuigerzak als filter gebruiken?

RIVM raadt het gebruik van stofzuigerzakken en stofzuigerfilters in een zelfgemaakt mondkapje af

Voordelen van een wegwerpmasker

 

Een wegwerpmasker heeft meerdere voordelen ten opzichte van een herbruikbaar masker

  1. Met een kleine voorraad wegwerpmaskers op zak heb je altijd een nieuw schoon mondkapje binnen handbereik. Dit is vooral handig als je meerdere keren per dag met het openbaar vervoer reist. Ook als je meerdere uren achtereen een mondkapje draagt, zal je deze om de 3-4 uur moeten wisselen. Een herbruikbaar mondkapje kan je niet altijd tussendoor wassen en drogen.
  2. Een wegwerpmasker gooi je gewoon in de prullenbak na gebruik. Je hoeft geen aparte was te draaien op 60 of zelfs 90 graden. Dit is bovendien erg milieuonvriendelijk.
  3. Een wegwerpmasker heeft een filterende werking die je kan aflezen op de verpakking. De verpakking geeft aan waarop het mondkapje getest is en hoe hoog deze is. Dit wordt vaak aangeduid met de afkorting BFE. Een goed mondkapje heeft een BFE van >95%. Bij een herbruikbaar mondkapje is de filterende werking afhankelijk van het filter dat je gebruikt. Gebruik je geen filter of bijvoorbeeld een stuk keukenpapier als filter, dan ligt de filterende werking aanzienlijk lager dan dit van een wegwerp mondkapje.