Welk mondkapje beschermt het best?

Meerdere landen verplichten hun burgers mondmaskers te dragen. Bijvoorbeeld tijdens het winkelen of in het openbaar vervoer of zelfs op scholen. In Nederland heeft de regering aangegeven dat een niet-medisch mondkapje in het OV volstaat. Dit kan volgens het RIVM een zelfgemaakt mondkapje zijn of een chirurgisch masker dat niet voor de zorg bestemd is. Dit is nog steeds een breed begrip en daarmee rijst terecht de vraag of niet-medische mondkapjes wel zin hebben. En welke mondkapjes beschermen het best?

In het begin hebben veel landen burgers gewaarschuwd om geen mondmasker te dragen. Dit is met name uit angst dat de zorg onvoldoende beschermingsmiddelen zou hebben. Ondertussen hebben veel landen het dragen van een mondmasker inmiddels wèl verplicht gesteld. Dit is omdat men gelooft dat mondmaskers wel degelijk werken in de strijd tegen dit virus.

Om te begrijpen waarom maskers zin hebben, moeten we nagaan hoe het virus in de eerste plaats verspreid wordt. Het virus wordt met name verspreid door hoesten of niezen. Hierbij komen kleine ‘droplets’ die het virus bevatten vrij. Besmettingen schijnen met name plaats te vinden in afgelopen ruimtes. Denk aan het openbaar vervoer, in huis, op kantoor, in restaurants of in winkels. In een afgesloten ruimte heeft het virus langere kans om te overleven. Zo is de kans groter dat deze anderen infecteert waneer het ingeademd wordt. Vooral in slecht geventileerde ruimtes kan het virus zich verspreiden via de ‘droplets’ in de lucht.

Professor Ben Cowling onderschrijft dat mondmaskers helpen om besmetting te verminderen. Met name bij gebruik in het openbaar vervoer en in drukke gebieden. Zijn onderzoek heeft aangetoond dat een chirurgisch mondmasker voldoende is om ervoor te zorgen dat er aanzienlijk minder virusdeeltjes ontsnappen bij het niezen of hoesten door mensen die besmet zijn met het virus. En aangezien ongeveer 6 tot 18% van de mensen die het virus dragen geen symptomen vertonen, kan het dragen van mondmaskers voorkomen dat het virus zo ongemerkt verspreid wordt. Als iedereen een mondmasker zou dragen, kan dit ertoe leiden dat het aantal virusdeeltjes dat in de omgeving wordt verspreid, en mogelijkerwijs besmetting veroorzaakt, wordt verlaagd.

wel of geen masker dragen

Het dragen van een chirurgisch mondmasker minimaliseert dus het risico op besmetting. Bij voorkeur is dit een niet-medisch chirurgisch mondmasker. De regering wil namelijk vooral voorkomen dat de gewone burger een mondmasker draagt dat anders bestemd zou zijn voor de zorg.

Ook onderzoek van rtlnieuws heeft aangetoond dat een chirurgisch mondmasker helpt tegen de verspreiding van corona. Maar welk mondkapje beschermt het best? De testen die zij hebben laten uitvoeren, tonen aan dat een chirurgisch mondmasker (met filter) beter beschermt dan een sjaal of een stoffen mondmasker zonder filter. Een ander voordeel van wegwerp mondmaskers is dat je altijd een nieuw schoon exemplaar kunt gebruiken. Dit is vooral handig als je tussendoor een stoffen mondmasker niet kunt wassen.

Bronnen: bbc.com en rtlnieuws.nl