De schimmige wereld van de mondmaskers

“Hey…… PSSSSST…. kappies kopen?” Hoe mondmaskers van een oersaai product naar de onderwereld verhuisde…. Vroeger, toen er nog geen Corona was, toen de mondkapjes voor de gewone man een onbekend product was. Een verdwaalde toerist liep er wel eens mee rond. Michael jackson had er een….. Echter eind vorig jaar toen de het COVID-19 virus uitbrak in China hadden we geen idee dat mondmasker wellicht de beste investering zou zijn van de 20ste eeuw. In enkele maanden tijd gingen mondmaskers van enkele centen naar tientallen euro’s.

Het was Chinees Nieuwjaar 2020, fabrieken sloten en iedereen ging naar huis. Integenstelling tot het Westen vieren de Chinezen dit feest wat later vaak in januari of februari. China, de fabriek van de wereld, sluit zich dan voor ruim 2 weken. De productie gaat naar een minimum, miljoenen mensen reizen huiswaarts om het feest met hun gezin te vieren. Dan breekt de letterlijk de pleuris uit en China gaat op slot. Het virus grijpt om zich heen en miljoenen stad Wuhan gaat op slot. Niet veel later de rest van China ook. Alles komt stil te liggen. China schreeuwd om mondmaskers en Nederland? Nederland ziet handel…. Prijzen schieten omhoog, massaal verkopen we onze voorraden aan de Chinezen. Doosjes van enkele euros gaan 10 of meer keer over de kop. Nederland verkoopt er lustig op los. “Gouwe handel die kappies……”

Dan gebeurd er wat men niet verwacht had; ook hier breekt het uit. Echter wij hebben geen voorraad meer en moeten zelf mondmasker gaan inslaan. Een artikel in de Volkskrant beschrijft op wat voor schimmige manier we alles eraan doen om toch aan de beruchte mondmaskers te komen. Een heuse crimi waarvan er waarschijnlijk binnenkort een Netflix serie van komt. Een echt spannend artikel lees het hier, jammer dat het zo moest lopen en we tot op heden nog steeds niet alles op orde hebben. Miljoenen mondmaskers staan in de backorder bij de Chinezen, we beginnen onze eigen fabrieken, splitsen de toevoerkanalen op in medische en niet-medische maskers. De woekerprijzen zijn inmiddels verdwenen en de eerste mondkapmiljonairs zijn weer uitgevaren naar andere business…… gelukkig blijven we onze klanten wel bedienen van goede beschermingsmiddelen tegen voordelige prijzen.

We zijn er voor de lange termijn en blijven iedereen voorzien van de benodigde maskers.